Články
03.01.2013 - Iva Veselá
Jak přijímat vápník při intoleranci laktózy

Mléčné výrobky z kravského mléka jsou bohatým zdrojem vápníku. Jsou ale lidé, kteří trpí tzv. intolerancí (nesnášenlivostí) laktózy, tudíž jsou nuceni přijímat vápník z jiných zdrojů.
Co je intolerance laktózy
Intolerance laktózy je často zaměňována s alergií na mléko. Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který mléčný cukr rozkládá, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny.
Než si povíme o tom, v jakých potravinách je vápník obsažený, je dobré vědět, co narušuje a podporuje jeho vstřebávání. Podle tabulkových hodnot si můžeme napočítat příjem vápníku, ale pokud budeme konzumovat potraviny, které vstřebávání narušují, celkový příjem pro organismus, resp. vstřebatelnost a využitelnost, tím můžeme výrazně snížit.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Co narušuje vstřebávání
- léky (steroidy, neomycin, penicilin, tertacyklin, choloromycetin)
- kyselina šťavelová (rebarbora, špenát, mangold, červená řepa, čokoláda) – spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany (oxaláty)
- kyselina fytová, kyselina fosforečná, vysoké dávky hořčíku
- vysoký příjem bílkovin (i bílkovinných koncentrátů pro sportovce) - zvýšené vylučování vápníku ledvinami
- sedavý způsob života, stres a silný alkoholismus (zpomalují vstřebávání vápníku)
- vstřebávání vápníku se zhoršuje s věkem
Co podporuje vstřebávání
- vitamin D (přechod ze střev do krevního oběhu), vitamin C, B9, hořčík, fosfor

Můžete také využít doplnění výživy ve formě tobolek. Například kombinace vápníku + vitamínu D je v tomto případě velmi vhodná. Tobolky si můžete objednat také ZDE v našem e-shopu.
Obsah vápníku ve 100 g potraviny
Uvedeny jsou i mléčné potraviny pro srovnání s nemléčnými potravinami.
|
Potravina |
Vápník (mg) |
|
mák mletý |
1475 |
|
parmazán |
1200 |
|
řasa hnědá sušená |
1200 |
|
skořice |
1200 |
|
ementál |
1000 |
|
kmín |
950 |
|
tvrdý sýr |
900 |
|
polotvrdý sýr |
800 |
|
gouda 45% |
750 |
|
sezam čerstvý |
738 |
|
kapary |
730 |
|
spirulina |
637 |
|
agar-agar |
515 |
|
řasa červená |
478 |
|
feta |
450 |
|
mozarella |
403 |
|
měkký sýr |
400 |
|
tvaroh měkký |
365 |
|
sardinky |
354 |
|
saturejka |
349 |
|
majoránka |
322 |
|
oregano |
310 |
|
papája sušená |
304 |
|
šalvěj |
266 |
|
bazalka |
250 |
|
mandle |
250 |
|
petrželka |
245 |
|
fíky sušené |
244 |
|
kopr |
230 |
|
lněné semínko |
230 |
|
lískové oříšky |
225 |
|
řeřicha |
214 |
|
mléčná čokoláda |
214 |
|
kapusta |
212 |
|
máta peprná |
210 |
|
kopřiva čerstvá |
200 |
|
pivovarské kvasinky |
200 |
|
sójová mouka |
200 |
|
sójové boby |
190 |
|
sójové výrobky |
190 |
|
kurkuma |
182 |
|
paprika sladká |
180 |
|
estragon |
170 |
|
tofu |
159 |
|
libeček |
150 |
|
meduňka |
150 |
|
vaječný žloutek |
140 |
|
jogurt 1% tuku |
140 |
|
žampiony sušené |
139 |
|
pistácie |
135 |
|
kakaový prášek |
133 |
|
para ořechy |
132 |
|
pažitka |
129 |
|
špenát |
126 |
|
cizrna sušená |
124 |
|
podmáslí |
120 |
|
jogurt 3,6% tuku |
120 |
|
mléko 0,5 a 1,5% |
120 |
|
hořčice |
120 |
|
fazole |
113 |
|
zakysané mléko |
110 |
|
fenykl |
109 |
|
brokolice |
105 |
|
křen |
105 |
|
mangold |
103 |
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Veganství a odlišnosti ve stravováníVýživa - hmyz na talíři
Výživa a imunitní systém
Výživa při celiakii
Výživa při dně
Diskuze
Nedostatok vápnika je mýtus. Čoho je v strave naozaj dosť, je práve vápnik a netreba ho dopĺňať. Problém je však s jeho správnym vstrebávaním. Preto by bolo vhodnejšie napísať, ktoré prvky sú potrebné v tele na to, aby sa vápnik vstrebal do kostí a nie naopak. Spomenuli ste vitamín D, mali ste upresniť že sa jedná o vitamín D3, nespomenuli ste dostatok vitamínu B 6 a vitamínu K (vo forme MK 2, MK4 a MK 7) a zinku. Čo sú podľa vás vysoké dávky magnézia? Práve jeho nedostaok je v modernej spoločnosti alarmujúci a okrem toho nadbytok horčíka by sa prejavil jednoducho - hnačkou. Žiadny iný problém nespôsobí. Inak súhlasím s tým, čo si všimla Petra v príspevku vyššie. Prečo ste nenapísali ako a kedy správne brať fosfor a horčík? Mimochodom magnézium je najlepšie prijímať vo forme solí ako chlorid horečnatý alebo laktátu. Keď už chcete pomáhať, tak píšte čo ľuďom naozaj prospeje a nie to, čo sa dá dočítať hocikde inde v rôznych neodborných článkoch.
06.08.2013 09:28Není poněkud kontraindikační informace, že vstřebávání snižuje kyselina fosforečná a vysoké dávky hořčíku a podporuje fosfor a hořčík? Zvláště pokud tyto prvky jsou antagonisté?
16.02.2013 20:12


